18th Century house gains a unique sky blue conservatory

Colour: 
Satin (RAL 7033)
Size: 
6m x 6m approx

After twenty five years of having a wooden conservatory attached to their house, the timber had eventually rotted and needed replacing. 

Our Sussex based client did not want the same upkeep problems associated with wood and broached the idea of aluminium with their local planning office – a necessity, as the house (built in 1735) was Grade II* listed.

Keeping to a similar footprint, the new plans were submitted with a number of amendments which brought the conservatory, up to date, whilst retaining the lines of the house. A hooped window on the gable end of the conservatory which reflected a similar window on the house was to be omitted and the window sill height was to be slightly lowered so that views could be appreciated from a sitting position.

After some concerns on the idea of a metal structure, the client invited the planners for a site visit. The planners indicated that the material of the existing greenhouse across the garden would be to a better standard of finished product. The planners were astonished to find out that the greenhouse had been manufactured in aluminium and so the new conservatory was given the green light.

From this point, the client was able to work with Alitex in a dynamic fashion, getting involved with detail to suit the house and their living style. The original wooden conservatory had wooden round balls forming part of the finials, which had rotted. The client replaced them with stainless steel balls and was delighted that Alitex could include similar stainless steel balls. The client was able to keep the cleaner lines which were more desirable on the new structure, whilst simultaneously acknowledging the Georgian heritage of the main house by altering detail on both the windows and the door panels.

Having previously had pinoleum blinds on the wooden conservatory the clients have delayed their decision on putting new blinds in, as they are simply enjoying the airy light feeling of space.

Five years ago the clients had chosen a ‘greeny blue’ as the colour of their greenhouse, but this time they decided on a striking sky-blue, blending in beautifully on a blue sky day and brightening up a more usual grey day.

The conservatory is used as a family room and with seven grandchildren our clients enjoy the functionality and size of the new structure.

Ask a question

Fields marked with a * are mandatory

Brochure request

Please fill in your details on this short form below to request a brochure.

If you are outside of the UK and require a printed brochure, please contact us.

 

Fields marked with * are mandatory.


If you have any problems submitting the form please call us on 01730 826900 or email us at enquiries@alitex.co.uk.

By submitting your details, you are indicating your consent to receive communications from Alitex. You can unsubscribe or edit your preferences at any time. We never share your details with anyone.

Subscribe to our mailing list

Fields marked with a * are mandatory

In submitting this form you’ll subscribe our newsletters keeping you up-to-date from time to time with our latest events, interesting projects and other related Alitex news. And don’t worry you can unsubscribe from at any time. We’ll never pass your information to third parties.